لاله زار در هجوم کالاهای تقلبی
گروه تاسیسات: گفته میشود که حجم بالایی از سیمها و کابلهای بازار ایران از استانداردهای لازم برخوردار نیستند و یکی از دلایل عمده آتشسوزیهای شهری نیز اتصالی این سیمهاست. نمونه اخیر آن نیز آتشسوزی سالن همایشهای وزارت کشور است که دلیل آن اتصالی برق عنوان شد. به گفتهی یکی از کارشناسان انجمن سیم و کابل ایران تنها 20 تا 30 درصد کابلهای موجود در بازار استاندارد هستند و به همین دلیل براساس آمارهای رسمی سازمان آتشنشانی نزدیک به 50 درصد آتشسوزیهای تهران براساس اتصالی کابلهای ساختمانهاست. برای پیگیری این مسئله کیفیت سیم و کابلهای موجود در بازار ایران به خیابان لالهزار رفتیم تا از کسبه آنجا این موضوع را جویا شویم. خیابانی که بیشتر به عنوان بورسی برای انواع چراغهای روشنایی و همچنین سیم و کابل شناخته میشود.
مشکل دوگانه بازار سیم و کابل
لالهزار خیابانی قدیمی و کم پهناست و حمل و نقل انواع و اقسام بار در این خیابان رفت و آمدها را در پیادهروها و خیابان با مشکل مواجه کرده است. عباسی یکی از این کسبههای لالهزار، این شلوغی و راهبندان را یکی از خصوصیات بازارهای تهران و ایران دانست. وی در مورد سیم و کابل گفت: بیشتر سیمها و کابلها در این خیابان به صورت عمده به فروش میرسد و سازندگان و پیمانکاران خریداران اصلی به شمار میروند. مردم عادی هم که درخانه خود تعمیرات دارند اگر خریدهای کوچک داشته باشند همانند سیمهای سیار، دیگر اینجا نمیآیند بلکه میتوانند از هر مغازه الکترونیکی خرید کنند.
عباسی در مورد غیر استاندارد بودن سیمها و کابلهای بازار ایران گفت: در این زمینه دو نکته وجود دارد؛ یکی اینکه بعضاً از سیمها و کابلهایی استفاده میشود که از استانداردهای لازم برخوردار نیستند و مشکل دیگر، سیمکشی ساختمانهاست که توسط کسانی انجام میگیرد که تخصص و تجربه کافی ندارند.
وی ادامه داد: در شرایط امروز بازار ایران تقلب بسیار ساده است و در هربخشی محصولات زیرزمینی و زیرپلهای تولید میشوند و خریداران هم به دلیل قیمت پایین از این نوع کالاها استقبال میکنند. البته مردم فرق محصولات خوب و بد را میدانند اما سازندگانی که ما به آنها بساز و بفروش میگوییم و پیمانکارانی که دلشان به حال پول کارفرما و آسایش مصرفکننده نمیسوزد بیشتر به سمت این محصولات بیکیفیت کشیده میشوند.
عباسی گفت: در قسمت اجرا نیز امروز هر کسی به خود جرأت ورود به کاری را میدهد که در آن تخصص ندارد. کسی سیمکشی را به صورت تجربی یاد گرفته ولی از استانداردها با خبر نیست و یا موارد اساسی را غلط اجرا میکند.
اینجا عمده فروشی است
آقای کارگر، صاحب یک باب مغازه است که تنها در زمینه سیم و کابل فعالیت میکند. کتابی جلوی ما قرار میدهد و میگوید اینها لیست همه کابلها و سیمهای موجود در انبار است. از سیمهای اصلی ساختمان گرفته تا انواع کابلهای تلفن، کابلهای اینترنتی در همهی کیفیتها و قیمتها. وی در این رابطه گفت: هر کابلی در ساختمان به نوعی کاربرد دارد و به همین دلیل این کابلها بسیار متنوع هستند. کابلهای برق فشارقوی با کابلهای برق فشار ضعیف حتماً متفاوت هستند.
وی ادامه داد: این کابلها براساس جنس، شکل، سطح مقطع و همچنین هادی یا عایق بودن تقسیمبندی میشوند. اصل آن است که در کابلهای هادی از سیم مسی، آلومینیوم یا آلیاژهای مخصوص استفاده شود. براساس همین تنوع در استانداردهای جهانی تعریف شده است گه این کابلها را با علامت اختصاری از هم جدا میکند مثلاً RE،RM و یا SM،SE. همچنین کابلهای هادی مسی NYA و همچنین سیم نیمه افشان NYAB و NYAF از جمله دیگر حروف اختصاری است که در کابلها مورد استفاده قرار می گیرند. رنگ کابلها نیز از جمله مواردی است که در انتخاب کابلها کمک میکند، براساس استاندارد صنعتی ایران به تعداد سیمهای داخل کابل رنگ کابل تغییر می کند و البته رنگهای آبی، سبز، سیاه، قهوهای و قرمز برای کابل استفاده میشود، شاید دیگر کشورها در این زمینه استاندارد متفاوتی داشته باشند.
کارگر در مورد کابل های عایق گفت: در مورد عایق سیم ها معمولاً از جنس پلاستیکی است که باید در مقابل گرما مقاومت داشته باشد. حتی در بعضی موارد این عایقها آب شده و سیمها لخت شدهاند. البته این موضوع به کیفیت سیمها و مقاومتی که ایجاد میکنند نیز ربط دارد. معمولاً عایقها از جنس PVC هستند البته عایقهای دیگری همچون کاغذ و برخی ترکیبات شیمیایی در بعضی کابلها قرار میگیرند که باید براساس شرایط کاری و محیطی و نوع مصرفی که دارند، از استحکام مکانیکی و مشخصههای الکتریکی لازم برخوردار باشند.
وی افزود: به خاطر حساسیت این کالا استانداردهای زیادی وجود دارد و شرکتهای ایرانی نیز آنها را رعایت میکنند. براساس استاندارد جریان گذری از کابل نباید از 70 درجه سانتی گراد تجاوز کند.
کارگر گفت: به صورت کلی 14 نوع سیم و کابل از سیمهای میلهای گرفته تا کابلهای افشان و کابلهای کنترل و شبکه در بازار سیم و کابل ایران به فروش میرسد.
کیلویی میفروشیم
حجتی، یکی دیگر از کسبه در مورد نحوه فروش سیم و کابل گفت: این کابلها را وزن میکنیم و برحسب کیلوگرم به فروش میرسانیم. قیمتها نیز بسیار متفاوت است و براساس برند، کیفیت و کاربری تفاوت میکنند.
وی در مورد تشخیص کابل خوب از بد گفت: متاسفانه الان حتی علامت استاندارد را هم تقلب میکنند و تشخیص کابلهای اصل از تقلبی برای کسانی که با بازار سیم و کابل آشنایی ندارند بسیار سخت است. شاید بهترین معیار توجه به قیمت و درخواست گارانتی است. به هرحال کابلهایی که بیکیفیت تولید میشوند را نمیتوانند گارانتی بدهند و عموماً به قیمتهایی بسیار پایین نیز عرضه میشوند چون از آلیاژهای مناسب استفاده نکردهاند. بالا رفتن قیمت مس نیز به این موضوع دامن زده است.
حجتی گفت: در بازار لالهزار نیز این محصولات عرضه میشود. به طور کلی این محصولات به انواع درجه یک، دو و سه تقسیمبندی میشوند که در این میان برخی از محصولات کشور چین و ایران بیکیفیتترین و ارزانترین سیم و کابلهای موجود در بازار هستند. کیفیت محصولاتی همچون سیم و کابل را نمیتوان از وزن و بستهبندی تشخیص داد. پس بهتر است خریدار فرم استاندارد را درخواست کند تا فروشنده نیز بداند در صورت آوردن کالاهای بیکیفیت نمیتوانند بفروشند. باید کل روند خریدوفروش کالای بیکیفیت مختل شود.
منبع:
آبان ۱۳۹۴